Konkretno – za koliko so se v Mariboru v zadnjem letu podražila nova in za koliko rabljena stanovanja?

Težko rečem točno v %, saj je odvisno od lokacije in vrste nepremičnine. V povprečju pa laho rečemo med cca. 20 do 30% so se podražila rabljena stanovanja, medtem ko nova lahko rečemo, da med 15 in 20%. Spet pa je odvisno od lokacije,…

Mariborski trg nepremičnin v letu 2021
Mariborski trg nepremičnin v letu 2021

Kaj je po vašem mnenju glavni razlog za podražitve v zadnjem času?

Najprej je potrebno povedati, da se je skok cen nepremičnin zgodil v začetku leta, takoj za tem, ko je vlada odpravila ukrep opravljanja nenujnih dejavnosti. Po daljšem zaprtju so mnoge stranke čakale, da bodo lahko opravile oglede in nakupe, v tistem trenutku je bilo povpraševanje povečano. Na povečanje povpraševanja je vplivalo tudi dejstvo, da so posamezniki več mesecev prejeli dodatke, pri čemer je bila potrošnja v času »lock downa« zmanjšana in so gospodinjstva ustvarila prihranke. Pomemben vpliv na povečano povpraševanje ima tudi inflacija, zaradi katere želijo posamezniki zavarovati vrednost svojega premoženja, zelo ugodna posojila in negativne obresti na bankah. Vse to je vplivalo na veliko povpraševanje, ob nespremenjeni ponudbi je posledica lahko samo dvig cen.

 

Kakšno vlogo je pri tem odigrala pandemija?

Vloga pandemije nikakor ni zanemarljiva, saj so se zaradi nje določenim skupinam močno povečali dohodki, spet drugim pa zelo zmanjšali. Na splošno pa je v obtok prišlo veliko dodatnega denarja, kar vpliva na povpraševanje, inflacijo in dvig cen.

 

Koliko stanovanj potrebuje Maribor – najemniških, prodajnih?

Maribor potrebuje stanovanja, ki si jih bodo lahko privoščile mlade družine, predvsem za nakup. Na področju najemnega trga je stanovanjski sklad naredil velik korak z izgradnjo naselja na Studencih, še zmeraj pa je veliko povpraševanje po stanovanjih za nakup. V števlkah zelo neradi napovedujemo, ampak, če bi prišlo okrog 1.000 stanovanj na mariborski trg, mislim, da to ne bi bilo preveč. Seveda je odvisno od časovne komponente.

 

Kdaj se bodo cene po vašem mnenju umirile oz. kako komentiraš izjavo Aleša Perovška, vodje oddelka za trg nepremičnin na Gursu: “Padca cen nepremičnin ni mogoče pričakovati, dokler se ne bodo začele znova kopičiti zaloge neprodanih novih stanovanj.”

 

Mislim, da je ta izjava zelo na mestu. Na trg prihaja malo število enot, povbpraševanje pa je zaenkrat še vedno zelo veliko. Veliko kupcev iz osrednje Slovenije je ugotovilo, da se veliko bolj izplača kupiti nepremičnino na štajerskem, saj je nakupna cena bistveno nižja kot v osrednji Sloveniji, najemnine pa ne zaostajajo tako močćno. Vprašanje je torej, kdaj se bo začel umirajt najemni trg in s tem posledično tudi investicijski nakupi nepremičnin.

 

Članek je bil objavljen v VEČERU december 2021,