Kaj ponuja dobra lokacija?

Na odločitev o nakupu nepremičnine in na ceno nepremičnin vplivajo različni dejavniki: urejenost, tlorisi, cena itd. Lokacija je zagotovo eden od pomembnih, če ne celo najpomembnejših atributov nepremičnin.  Gre za dejavnik, ki ima veliko subjektivno težo: nekateri posamezniki visoko cenijo vse prednosti, ki jih ponujajo mestna središča, spet drugi si želijo miru in iščejo odmaknjena lokacije. Kljub temu pa so nekatera območja ali deli mest (nevadno kar mestne četrti) bolj zaželjeni kot drugi. Večinoma gre za urbana območja, ki zagotavljajo vso potrebno infrastrukturo (šole, vrtci, ambulante, trgovine, zelene  površine, dobre prometne povezave). Po takšnih lokacijah je večje zanimanje in dosegajo višje cene.

 

Kako pomembno vlogo ima lokacija na vrednost same nepremičnine?

Vsi poznamo staro nepremičninsko šalo o tem, kateri trije dejavniki so pomembni pri nakupu oz. prodaji nepremičnine: lokacija, lokacija in lokacija. Dejstvo je, da vrednost nepremičnin oblikuje skupek dejvnikov, vendar ima lokacija in mikrolokacija nepremičnine močan vpliv  na njeno vrednost.

 

Kaj viša ceno obstoječi nepremičnini? (nova kuhinja, zamenjana okna že nekaj 100 eur več kot neobnovljena).

Prodajalci včasih pričakujejo, da bo minimalni vložek v nepremičnino lahko bistveno vplival na prodajno ceno. Vendar kupci znajo računati in hitro se izkaže, da zaradi zamenjanih oken, za katere so došteli 3.000,00 EUR pač ne morejo pričakovait povišanja vrednost nepremičnine za 20%.  Lepo in kvalitetno obnovoljene nepremičnine seveda dosegajo višje cene, tako zaradi denarnega vložka, kot tudi zato, ker se kupcu ne bo treba spopadati z množico obrtnikov, temveč si bo ogledal končni izdelek, takšnega tudi dobil in se v nepremično kar vselil. Cenene in zasilne obnove navadno ne dosežejo pozitivnega učinka, je pa za prodajo pomebno, da je nepremičnina očiščena, pospravljane in brez odvečne navlake. To na ceno nepremičnine sicer ne bo bistveno vplivalo, se bo pa lažje in hitreje prodala.

 

Kako definirati dobro lokacijo v mestu (npr v MB), kako pa na podeželju (dobri razgledi, infrastruktura).

Stranke so zelo različne, z individualnimi zahtevami, željami in prioritetami. Na njihove odločitve vplivajo tako objektivni dejavniki, ki sem jih že našteval,  kot subjektivni, npr. bližina bivališča drugih družinskih članov, priljubljeni so kraji, kjer smo odrščali itd.. Omeniti velja še negativne dejavnike, ki zmanjšujejo vrednost in priljubljenost posamezne lokacije, kot so industrijski objekti, bližina zanmarjenih zgradb, hrupna območja ipd.

 

Kaj paziti pri nakupu zemljišča? Je bolje gradit hišo ali kupiti stanovanje?

Pri nakupu zemljišča je potrebno paziti predvsem na komunalno opremljenost zemljišča in na stroške povezane s komunalnim opremljanjem. Prav tako je potrebno preveriti kaj določajo prostorski načrti in kakšne vrste  gradenj dopuščajo na določenem zemljišču. Ni rečeno, da boste povsod lahko gradili hiše s ravnimi strehami, hiše v 3 etažami,….

Kaj je bolje kupiti stanovanje ali hišo je odvisno predvsem od želje kupca, njegovih življenskih navad ter seveda od potreb in zmožnosti. Družine potrebujejo več prostora kot posamezniki, mlajši imajo drugačne življenjske navade kot starejši ipd.

 

 

Celoten članek, ki je bil objavljen v Časniku VEČER dne 25.11.2021 si lahko preberete tukaj