Kaj je “home staging”?

“Home staging” je izraz, ki označuje pripravo nepremičnine za fotografiranje in prodajo. Cilj je preureditev doma na način, da bo vizualno čim bolj pritegnil kupce in posledično prispeval k hitrejši prodaji nepremičnine po najvišji prodajni ceni.

“Home staging” ni enako dekoriranju doma.

Pri dekoriranju doma gre za osebni slog, medtem ko je namen uprizoritve narediti nepremičnino nevtralno privlačno za čim širši spekter kupcev.

Kaj zajema “home staging”?

Koliko dela in denarja bo potrebno vložiti v učinkovito uprizoritev doma je odvisno od trenutnega stanja nepremičnine. Da bi vaš dom prikazali v najboljši možni luči je včasih dovolj že temeljito čiščenje in odstranitev osebnih predmetov. Pri starejših ali slabše vzdrževanih nepremičninah pa je za optimalen rezultat običajno potreben malo večji finančni vložek. “Home staging” tako lahko zajema:

  • Odstranjevanje nepotrebnih predmetov in depersonalizacijo prostorov
  • Manjša popravila in izboljšave doma, kot so pleskanje ali urejanje okolice
  • Globinsko čiščenje
  • Optimiziranje uporabe in pretoka prostorov
  • Prerazporeditev ali zamenjavo pohištva
  • Opremljanje prostorov (delno ali v celoti)
  • Dodajanje ali odvzemanje dekorativnih elementov
  • Izboljšanje osvetlitve
  • Dodajanje zelenja in barve
  • ipd.

Zakaj je pomemben “home staging”?

“Home staging” morda zveni kot nepotreben dodatni strošek, vendar ima v praksi številne prednosti. Ena od njih je ta, da potencialnim kupcem olajša vizualizacijo sebe v vašem domu. Ob uprizoritvi namreč iz prostorov odstranimo nered, osebne fotografe in druge predme, ki bi kupca lahko odvrnili od nakupa in mu otežili, da bi si nepremičnino predstavljal kot svoj bodoči dom.

Z uprizoritvijo je nepremičnina videti bolj pripravljena za vselitev, saj daje kupcem občutek, da ne potrebuje veliko dela ali popravil, preden se lahko vselijo. Nenazadnje uprizoritev doma močno olajša trženje nepremičnine. Premišljeno uprizorjeni prostori bodo na fotografijah in video posnetkih delovali izjemno privlačno in bodo hitreje pritegnili zanimanje potencialnih kupcev za ogled in nakup.

Kdo poskrbi za “home staging”?

Če ste prepričani v svoje sposobnosti za načrtovanje in predstavitev nepremičnine ali pa preprosto želite prihraniti nekaj denarja, se lahko uprizoritve doma lotite sami. Pri tem je potrebno upoštevati, da je za kvalitetno in učinkovito uprozoritev doma potreben čas in določena mera znanja s področja notranjega oblikovanja ter prodaje nepremičnin.

Druga možnost je, da “home staging” prepustite strokovnjakom. Obstajajo podjetja, ki se ukvarjajo izključno z uprizoritvami nepremičnin, lahko pa za možnost uprizoritve nepremičnine povprašate kar svojo nepremičninsko agencijo.

*Vir slike: https://www.pinterest.com/pin/344455071507364252/