nepremičninski trg
Povpraševanje, ponudba, cene v letu 2022

Kako se je trg nepremičnin (povpraševanje, ponudba, cene) spremenil od začetka tega leta?

Leto 2022 smo pričeli z  zelo velikim povpraševanjem, ki je močno presegalo  ponudbo na trgu nepremičnin. Cene so  bile že visoke, vendar so zaradi  velikega povpraševanja še kar rasle, vendar rast ni bila več skokovita, temveč zmerna.  V začetku drugega kvartala so se cene umirili, stabiliziralo se je tudi povpraševanje. Postalo je jasno, da se bodo krediti podražili. Zelo počasi je narasla obrestna mera.  Posamezne stranke pohitele s plačili, da bi ujele najugodnejšo obrestno mero. Zdaj smo v tretjem kvartalu, ki ga že tradicionalno zaznamujejo dopusti. Nepremičninarji sicer ne govorimo o »obdobju kislih kumaric« zagotovo pa sta julij in avgust tradicionalno bolj mirna meseca.

 

 

Kaj pričakujete, da se bo dogajalo do konca tega leta?

V drugi polovici tega leta pričakujem, da se bo  trg nepremičnin umiril in cene stabilizirale. Ponudba in povpraševanje bosta bolj uravnotežena. Slednje ne pomeni pocenitve nepremičnin, ne bo pa se več čez noč prodalo vsako stanovanje, ne glede na ceno.

Za stabilen trg nepremičnin, ki ga pričakujem v drugi polovici leta pa pogoj stabilna politična situacija, tako v svetu, kot doma. Nekatere politične odločitve, podražitev financiranja,  dodatna davčna bremena za lastnike nepremičnin in za investitorje ipd., lahko močno vplivajo na nepremičninski trg. Posamezni investitorji so projekte namenoma upočasnili oz. odložili, dokler ne bo jasno, kakšna bo politika nove vlade in njen odnos do nepremičnin oz. njihovih lastnikov.

 

Več si lahko preberete v članku, ki je objavljen na spletni strani Financ.