je eno od najpogostejših vprašanj, ki ga stranke naslavljajo na naše nepremičninske posrednike.

Ob prodaji nepremičnine se sprašujemo, ali prodati v tem trenutku ali še nekoliko počakati? Ali bodo cene nepremičnin naraščale ali padale?

Prodaja nepremičnine je stvar trenutnih potreb

Žal ni enoznačnega odgovora. Prodaja nepremičnine je kompleksen dogodek, za katerega se vsak posameznik v nekem trenutku odloči glede na svoje individualne življenjske okoliščine, potrebe in želje.

V kolikor nepremičnine ne potrebujete, je smiselno resno razmisliti o prodaji. V kolikor boste s prodajo nepremičnine financirali nakup druge nepremičnine, se je smiselno prodaje lotiti pravočasno. Usklajen nakup in prodaja sta bistvena za nemoteno, mirno selitev.

Aerial View of White Concrete Buildings during Golden Hours

Ali bodo cene nepremičnin še rasle?

Preprostega odgovora ni. Cene nepremičnin so odvisne od gospodarske in politične situacije v Sloveniji in v svetu.

Spreminjajo se sicer veliko bolj počasi, kot cene delnic in drugih vrednostnih papirjev, so tudi veliko bolj toge. Naraščajo in padajo počasneje. Padci in dvigi nikoli niso tako ekstremni, kot so pri večini drugih investicij.

V kolikor bo gospodarska in družbena situacija stabilna, ne pričakujemo padca cen nepremičnin. Po drugi strani ne pričakujemo velikih skokov in dvigov cen. Po spomladansko poletnem povečanju so se cene večinoma ustalile. Pričakujemo, da bodo nekateri preveč ambiciozni prodajalci morali svoje želje nekoliko prilagoditi kupni zmožnosti.